Kollektive straffe er IKKE vejen frem!

Påskens derbykamp blev indledt med 16 min udsættelse pga. pyro og den efterfølgende røg, der lagde sig ekstra tungt over Parken grundet det tågede vejr. Fredag eftermiddag modtog Brøndby IF en straf, der med ekstremt kort varsel betyder, at Sydsiden skal holdes lukket til kampen mod Silkeborg IF.

Brøndby IF kom hurtigt med en reaktion, hvor de fremhæver, at det er en historisk voldsom dom, som i sit omfang ikke er set før i dansk fodbold.

 

De mange bør ikke straffes for de fås gerninger!
Vi er enige med klubben og er overraskede over proportionaliteten i dommen, hvor over 6.000 af vores medfans udelukkes til en kamp med så kort varsel. Dermed rammer straffen blandt andet en lang række fans, som ikke var til stede til Derbykampen.

I Brøndby Support kan vi IKKE bakke op om løsninger, hvor det store fredelige flertal udelukkes fra at støtte vores hold på grund af en mindre gruppes handlinger, og vi har flere gange været ude og tale imod kollektive straffe, hvor de mange straffes for de fås gerninger – bl.a. her:

https://brondbysupport.dk/2022/10/05/imod-vold-haervaerk-og-kollektive-straffe/

https://brondbysupport.dk/2022/08/23/faelles-loesning-for-at-faa-straffet-de-faa/

 

Ekspert i hooliganisme og crowd management: Kollektiv straf virker ikke!
Vores erfaring viser, at det har en forsvindende lille effekt at straffe en hel klubs fanmiljø på baggrund af få personers handlinger, og dette bakkes op af Professor Geoff Pearson, som forsker i bl.a. hooliganisme og crowd management til fodbold. I et interview med TV2 Kosmopol fra september 2022 udtaler Geoff Pearson: Udover at kollektiv straf ikke ser ud til at virke, så kan det give bagslag og få fans til at vende sig direkte imod autoriteterne”. Han peger i stedet på en målrettet indsats mod de enkelte personer, der overtræder reglerne.

Du kan se interviewet her: Engelsk ekspert efter hooligan-ballade: I straffer forkert | TV 2 Kosmopol.

 

Brøndby IF går forrest!
Uagtet at Brøndby IF har det næsthøjeste antal indberetninger til fodboldens Diciplinærinstans (15 stk. – efter FCKs 20 stk.), så er Brøndby IF i vores øjne den klub i Danmark, der gør mest for at forebygge, at de gældende love og regler bliver brudt – senest er ansigtsgenkendelse ved indgangen taget i brug, så man bedre kan fange de få, der træder ved siden af fremfor at straffe alle os andre, der blot ønsker at støtte holdet.

Der venter med sikkerhed karantæne og bøder til flere af dem, der brød reglerne til derbyet i Parken i takt med at klubben finder frem til dem. Det finder desværre bare sjældent vej til forsiderne i et ofte meget sensationspræget medie-billede. Vi bemærker i øvrigt det absurde i, at Brøndby IF jvf. reglen om objektivt udebane-ansvar med dommen bliver stillet til ansvar for hvad der sker på udebane-afsnittet i Parken, men at de ikke står for visitationen i indgangen.

 

Afstandtagen til brug af pyroteknik, der bringer andre i fare
Brug af pyroteknik på tribunerne til fodboldkampe er ikke et nyt fænomen, og tilbage i 90’erne, hvor dette IKKE var ulovligt, var det et redskab vi i Brøndby Support også brugte for at sætte gang i tribunerne. Selvom det i mange år har været ulovligt at benytte, så er vi nødt til i det mindste at forholde os til, at brug af pyroteknik af en meget markant del af fodboldfankulturen – både i Danmark og rundt omkring Europa anses det som en naturlig del af især de store kampe.

Trods ovenstående, så er Brøndby Supports holdning, at vi generelt er for en legalisering af pyroteknik under sikre og lovlige former, men stærkt imod en brug af pyroteknik der udsætter andre mennesker for fare og brug der forsinker eller afbryder kampe.

At der bliver affyret pyroteknik, der før kampen er ved at ramme vores egne spillere, bør der, uagtet folks generelle holdning til brug af pyroteknik, ikke være nogen som helst tvivl om på ingen måde er i orden. Det er direkte idiotisk – prøv at forestille jer scenariet, hvis en af vores spillere var blevet ramt og ikke kunne spille kampen.

 

Konsekvenser for vores medlemmer og medfans
Lukningen af Sydsiden til mandagens kamp mod Silkeborg har den konsekvens, at alle sæsonkort holdere, fans med billet-abonnement samt fans der har købt alm. Billet, i første omgang fik besked om, at de desværre ikke kunne benytte deres billetter og sæsonkort til kampen.

Det har ligget os meget på sinde at sikre at så mange fans, som muligt kunne komme på stadion på trods af kendelsen. Derfor har vi også siden dommen kom frem været i løbende dialog med klubben og appelleret til, at man fandt nogle løsninger, som om ikke andet kan tilgodese så mange fans som muligt og sikre, at de fortsat kan komme på stadion.

Det glæder os derfor, at klubben har knoklet og fundet en god løsning, således at udebaneafsnittet til denne kamp kan benyttes til Brøndbyfans. Tak til Silkeborg for at være fleksible og være med til at finde en god løsning for alle parter.

Har du sæsonkort eller billet til kampen mod Silkeborg IF, men allerede nu ved, at du ikke kan deltage – så opfordrer vi til, at du frigiver din plads, så dine medfans kan komme på stadion!

 

Læs i øvrigt:

Imod vold, hærværk og kollektive straffe!  – Brøndby Support (brondbysupport.dk)

Det lidt mere skjulte arbejde – Brøndby Support (brondbysupport.dk)

Udelukket fra derby-udebane – udelukket fra dialog! – Brøndby Support (brondbysupport.dk)

 

DFF: https://fairfans.dk/2023/11/11/disciplinaerudvalget-har-vi-aldrig-rigtigt-vaeret-fans-af

Skrevet af

Spred ordet