Slutspil eller ej?

Spred ordet

DBU og Divisionsforeningen skal d. 20. juni tage stilling til en ny superliga struktur. Alt tyder på, at det bliver en model med slutspil i modsætning til den nuværende model, hvor alle møder alle tre gange og over en hel sæson finder vinderen af ligaen.

I øjeblikket er to modeller inde i billedet, en med 12 og en med 14 hold i superligaen. Alle hold møder i begge modeller hinanden to gange, hvorefter de første 6 hold spiller slutspil om mesterskabet og møder hinanden yderligere to gange. Dette vil ifølge Hypercube, som har stået for en undersøgelse af strukturen i dansk fodbold, højne niveauet i dansk fodbold, idet de bedste hold møder hinanden oftere og dermed giver mere udfordring.

Samtidig har selvsamme firma ved et fyraftensmøde, arrangeret af Brøndby Supporters Trust, givet udtryk for, at niveauforskellene i dansk fodbold ikke er lige så store som i andre europæiske lande, som vi plejer at sammenligne os med. Sammenholdt med, at der som regel er god spænding helt til de sidste kampe om, hvem der tager mesterskabet hjem. Muligvis er det kun to eller tre klubber, der efter vinterpausen reelt set har en chance for at tage titlen, ikke desto mindre falder afgørelsen historisk set dog først i de sidste spillerunder.

Den nuværende struktur med 12 hold og tre indbyrdes kampe er heller ikke optimal, da det favoriserer de hold der har flest hjemmekampe på en sæson. En skævvridning i forhold til både indtægtsgrundlag og support fra fansene. Noget må der altså gøres.

Hvem er det så der skal bestemme, om vi skal have den ene eller den anden model? Officielt er det selvfølgelig DBU og Divisionsforeningen der tager beslutningen. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at TV-stationerne også har en interesse her. De vil gerne have flere kampe og flere kampe som trækker sponsorkroner til sig. Altså cool cash i den sidste ende. Men flere penge til TV-stationern giver jo også flere penge til klubberne og det er jo godt, eller hvad?

Muligvis, men det vil igen favorisere de få klubber, der kommer i slutspillet, da det er her pengene ligger. Ingen (eller i hver t fald kun de få) gider vel at se på kampene om nedrykning til 1. division, så dem er der ikke mange penge i. Nej, TV-stationerne vil tjene penge på de kampe der handler om mesterskabet og dem vil de klubber som ligger i den gruppe også få den største andel i, klart nok. Dermed skaber vi netop den ubalance, som vi ser i flere andre lande, hvor det er nogle få klubber, der reelt set spiller om mesterskabet hvert eneste år.
Om det vil højne kvaliteten i dansk klubfodbold er jeg personligt ikke sikker på, idet der simpelthen ikke er noget bevis for det. Hypercube holder fast i, at de belgiske hold klarer sig bedre i Europa, efter man der har indført slutspil, men kan dog ikke direkte dokumentere sammenhængen. Der er for mange faktorer i spil, som kan have haft indflydelse på den udvikling.

Som fan af fodbold og mangfoldighed i fodbold, vil jeg til enhver tid sige nej til en superliga med slutspil, idet jeg synes at der ikke er ført tilstrækkeligt bevis for, at det vil gavne klubberne over en bred kam og ikke kun de få, samt at det vil udvande de store kampe som derbyet, som der pludselig vil være 4 eller 6 af på et år, i stedet for de nuværende tre.

Lad os få en superliga med 16 eller 17 hold, hvor alle møder alle to gange over en hel lang sæson, så også de små klubber kan være med. Ikke nødvendigvis for at spille med om mesterskabet, men for at fastholde, at muligheden i hvert fald er til stede for, at man kan gå hen og overraske og skabe det umulige. Samt at der, tror jeg, altid vil være noget at spille om også for de hold der ligger i bunden af ligaen. For hvem vil ikke lægge en ære i, at få et af de førende hold til at snuble i deres vej til mesterskabet.

Skrevet af

Spred ordet