1899 Hoffenheim – et kig ind i fremtiden?

Spred ordet

1899 Hoffenheim er ikke umiddelbart en klub der påkalder sig den store interesse fra fodboldinteresserede danskere. Men for alle med en passion for Brøndby IF burde 1899 Hoffenheim måske alligevel være interessant. Måske endda meget interessant.

1899 er bygget på en lokal klub i byen Hoffenheim, der med sine blot 3.272 indbyggere ikke er prototypen på en tysk Bundesligaby. Ikke desto mindre er det her øjeblikkets nummer 6 i Bundesligaen har deres udgangspunkt. Hjemmekampene er dog flyttet til det nyopførte Rhein-Neckar Arena i Sinsheim få kilometer fra Hoffenheim. Klubben har levet langt de fleste af sine år i dyb annonymitet i Tysklands lavere amatørrækker, men omkring 1990 skete der noget, der for altid forandrede Hoffenheim. Dietmar Hopp vendte hjem til sin barndomsklub.

Dietmar Hopp, det er jo ikke fordi det navn får klokkerne til at bimle hos ret mange. Men Dietmar Hopp er medstifter af software-firmaet SAP, der udvikler software i en skala som det er de færreste forundt. Dietmar Hopp er derfor en meget, meget, meget velhavende mand. Og han havde besluttet sig for at bruge en god del af sine penge på at få sin barndomsklub op i Bundesligaen. I starten af 1990erne så det ellers noget nær umuligt ud. Klubben var blot placeret i den 8. bedste række.

Dietmar Hopp er imidlertid en tålmodig mand, der har taget sig tid til at opbygge klubben trin for trin. Sæson for sæson bygges der hele tiden nye lag på fundamentet og i 2001/2 spiller 1899 Hoffenheim sin først sæson i noget der lugter lidt af topfodbold – Regionalliga Süd (III). Klubben investerer hele tiden i bedre faciliteter, i en bedre stab og i en bedre spillertrup der kan løfte dem til næste niveau. I 2007/8 kan klubben derfor spille sin første og eneste sæson i 2. Bundesliga, hvor en 2. plads bliver vekslet til en billet til Bundesligaen. Dietmar Hopp og 1899 har nået det første store mål.

Og her når Hoffenheim for alvor de store overskrifter, da de i den første sæson kan fejre et herbstmeisterschaft. Holdet kan dog ikke stå distancen og slutter på en 7. plads, lige uden for det europæiske selskab. Sæsonen efter bliver mindre spektakulær og holdet spiller hele sæsonen til en midterplacering. I sidste ende rækker det til en 11. plads. I denne sæson lægger klubben godt ud og ligger nummer 1 fra runde 1-3, men er i skrivende stund nede på en 6. plads.

Alt dette kan synes at være en kende ligegyldigt for en Brøndbyfan, som du sandsynligvis er, hvis du læser denne blog. Men hov, hvad var det der stod længere oppe, var der ikke et par ord der alligevel fangede dig? Rhein-Neckar burde i hvert fald have fanget dig. Rhein-Neckar Löwen, det er jo her Jesper Nielsen slår sine folder når han ikke lige sælger smykker til italienerne eller underholder familien Danmark ude i Ballerup Superarena. Og Rhein-Neckar Löwen slår deres folder i Mannheim, blot 35 kilometer fra Hoffenheim, i øvrigt i SAP Arena, hvilket er endnu et link Hoffenheim. Og minsandten om ikke Rhein-Neckar Löwen er en temmelig ny konstruktion. Blot 8 år har de på bagen.

Det er næppe forkert at antage at det er i dette miljø Jesper Nielsen færdes og får en hel del af sine idéer til et fremtidigt storhold i dansk fodbold. Og skeler man lidt til de resultater der er leveret af både Löwen og 1899, bør man som Brøndbyfan måske begynde at bekymre sig, hvis ikke Brøndby IF meget hurtigt finder storformen frem på begge sider af kridtstregerne. For så er det slet ikke så usandsynligt at man på kort tid må se sig overhalet indenom af et storsatsende AG København Fodbold. Umuligt er det i hvert fald ingenlunde.

Vi vil selvfølgelig stadig være Brøndby IF, uanset hvad der sker – men hvad vil Brøndby IF være? Det er jo ikke længere nogen hemmelighed at sponsorer, fans og tilskuere er begyndt at falde fra og organisationen hænger i laser. Ser vi bort fra den professionelle afdeling, hvor alle indikatorer altså peger nedad, så har vi jo stadig en stærk amatørafdeling. Men også her bør sporene fra 1899 Hoffenheim skræmme. For Dietmar Hopp har ikke blot købt sig til successen. Han har sideløbende bygget klubben op og især talentarbejdet er sat i system. Det er herfra mange af fremtidens 1899’ere skal komme.

Og et velsmurt AG København vil næppe være blinde for hvor relativt let det vil være at skabe et talentarbejde i topklasse. I de første år vil de naturligvis være hæmmet af en dårlig placering i DBU’s rækker, men det kan meget hurtigt ændre sig i takt med at talentarbejdet opbygges. Og fortsætter indikatorerne med at pege nedad for Brøndby IF, så skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, at såvel talentudviklere som talenter meget hurtigt vil flytte over kommunegrænsen til AG København. De vil til hver en tid søge derhen, hvor deres muligheder er størst, ganske godt eksemplificeret ved FC Midtjyllands hurtige gennembrud på dette felt.

Så får Brøndby IF ikke meget hurtigt vendt skuden, er det ikke kun den professionelle afdeling der er under alvorligt pres. Også amatørafdelingen bør være meget bekymrede for deres stolthed – talentarbejdet. Og vi som Brøndbyfans bør i det hele taget bare være bekymrede. Dybt bekymrede. For meget af ovenstående er naturligvis spekulationer, men historien om 1899 Hoffenheim er fakta, og beviser ganske godt at det slet ikke er umuligt at tage et lavere rangerende hold og bygge det op til den absolutte top på kort tid.

Dermed ikke sagt at Brøndby IF skal åbne alle sluser for Jesper Nielsen og alle hans idéer. Personligt ser jeg gerne Jesper Nielsen som en af flere investorer i Brøndby IF, med vægt på én af flere. Men Jesper Nielsen eller ej, så skal Brøndby IF se at komme ud af starthullerne, få afklaret fremtidens magtstruktur og finde en løsning der kan sikre en massiv kapitaltilførsel der kan løfte klubben ud af den øjeblikkelige krise. Det er de to ting der skal på plads, før vi igen kan få en stærk organisation der så igen kan forvalte klubbens potentiale på en facon der tjener Brøndby IF til ære.

Skrevet af

Spred ordet