Hvorfor stemingsboykot? 

Senere i dag, når drengene i gul og blå løber på banen, vil der være stemningsboykot de første 20minutter og 4 sekunder (19.64). Det vil sige ingen organiseret stemning. Siden Alpha, Brøndby Support og Svinget har meldt stemningsboykottet ud, har der været mange spørgsmål og en smule splittelse omkring opfordringen til stemningsboyot. Derfor vil vi godt gå et spadestik dybere og forklare, hvorfor vi i Brøndby Support deltager i en sådan udmelding og stemningsboykot, og besvare nogle af argumenterne imod. 

 

I sætter jer over klubben/i skader spillerne. 

Nogle mener vi med et stemningsboykot sætter os over klubben, og mantra’et ingen over klubben, når vi til et derby og i den tabelmæssige forfatning vi er, vælger at fravælge stemning og opbakning i 20 minutter af kampen. Vær dog vis på, at i de øvrige 70 minutter af kampen vil der være fuld smæk på tribunerne. 

For os er det dog ikke at sætte os over klubben, det er at se på den lange bane, og se forbi en enkelt kamp. Det handler om hvad dette kan betyde for os fans muligheder for at bakke vores hold op i fremtiden, og det er i vores mening vigtigere end den enkelte kamp. 

 

Virker det overhovedet? 

Nogle mener at det er tvivlsomt om det har nogen effekt at lave et stemningsboykot, at politiet da er fløjtende ligeglade med om vi synger i 70 eller 90 minutter. Det kan man da sagtens argumentere for. Til gengæld er det noget der får mediernes opmærksomhed, som sætter fokus på aktionen og årsagerne bag. Det får rettighedshavernes opmærksomhed, når den største kamp i dansk fodbold – den kamp der trækker mest opmærksomhed, ikke er som den plejer. Det får sponsorernes opmærksomhed, når kampen ikke er som den plejer.  

Stadion, tribunen og kampene er ultimativt det sted, hvor vi som fans har bedst mulighed for at komme med vores budskaber og lave markeringer, som får opmærksomhed forbi vores eget lille lukkede fodboldmiljø. I sidste ende er det med til at skabe et pres, som kan skabe det rum, hvor vi kan forandre tingenes tilstand, og i denne situation sikre at vi kan komme på udebane til derby i den kommende sæson. 

Vi har før brugt stemningsboykot i dele af en kamp med succes til at få åbnet en lukket dør, få åbnet nogle øjne og forandret de barrierer vi ellers har været mødt af. 

Da de fire store klubber i dansk fodbold i misforstået broderskab truede med at udelukke fans fra de fire klubber på udebane på baggrund af en hændelse til 1 kamp af et holds fans, stod fansene sammen og bl.a. med et stemningsboykot til en kamp mellem Brøndby IF og AGF fik vi råbt klubberne og politikere op, så vi endte med at sidde med helt inde ved justitsministerens bord og forhandle om tiltag. 

Da Divisionsforeningen ville indføre nationalt awaykort fik tribune aktioner og stemningsboykot åbnet døren for dialog, som i sidste ende lagde awaykortet tilbage i graven. 

 

Hvorfor stopper i ikke bare volden og udpeger dem der gør det? 

Et argument vi ofte møder er, hvorfor udpeger vi ikke bare dem der udøver vold. Hvorfor stopper vi det ikke bare. Det er en meget forsimplet måde at se på det. I sidste ende består Brøndby Support blot af individer, og her er vores rækkevidde altså begrænset. Så når der bliver sagt ”hvorfor gør i ikke noget”, så må vi spørge ”hvem er i”? Bestyrelsen er 9 personer, der befinder sig forskellige steder på en kampdag, vores ca. 50 frivillige ligeså, og til en kamp som Derby’et i efteråret var halvdelen af bestyrelsen og en stor del frivillige beskæftiget med at skænke øl i Hytten, og var derfor langt fra begivenhedernes centrum. I sådan en situation er det politiets opgave at håndtere de voldelige hændelser. 

Vi tager afstand fra de voldelige episoder og det er ikke foreneligt med de værdier, som Brøndby Support står for. Det må der ikke være nogen som helst tvivl om. 

 

Vores fokus er på at alle kan komme til fodbold 

I sidste ende er vores mål, fokus og grundlag at sikre at alle Brøndbyfans kan komme til kamp. Derfor sætter vi foden ned, når det har konsekvenser for de alm. Fredelige fodboldfans muligheder for at tage ind og følge holdet. 

Vi råber også op, når vi ser at sikkerhedssetuppet som klubben stiller op for at forhindre sammenstød, de svigter, især når det betyder at tilfældig forbipasserende, børnefamilier o.lign bliver fanget midt i det hele. 

Vi råber op, når politiets beslutninger betyder at tilfældig forbipasserende, børnefamilier o.lign på vej hen til deres biler, og som har fulgt de beskeder og vejledninger de fik inden kampen for at undgå problemer, bliver fanget midt i FCKs march og potentielt kan være i risiko. 

Vi råber op, når de fans, som tager i Hytten for at søge væk og holde sig væk indtil FCKs fans er væk ender midt i tåregas fordi en betjent overreagerer og ikke venter i 30 sek på opbakning. 

Skrevet af

Spred ordet