Har klubben fået fingeren som ønsket?

Spred ordet

Under 200.

Så mange – eller skal vi sige få – billetter er der solgt til Brøndby IF’s kamp mod FC København i Parken på søndag. Foruroligende, ikke?

Brøndbys fanskare er normalt kendt for sin loyalitet, men hvordan hænger det så sammen med bevidst at blive væk fra et derby? Det er der en meget enkel grund til. Årsagen til den fælles boykot på tværs af gruppetilhørsforhold skal nok findes i proceduren for billetkøb til derbyet.

For at købe billet til kampen skal man – udover at fremvise f.eks. et sæsonkort eller medlemskab af Brøndby Support – scanne sin finger, hvorefter der genereres en unik kode (x) ud fra fingeraftrykket. Denne unikke kode vil blive genereret igen og igen ud fra samme fingeraftryk, og den bliver opbevaret i op til 48 timer efter kampen.
Proceduren for billetkøb er illustreret herunder:

Ved billetteringen ved indgangen til udebaneafsnittet skal man så scanne sin finger igen, når man viser sin billet. Her skal den værdi (y), der dannes ud fra det afgivne fingeraftryk matche den værdi (x), som blev genereret ved billetkøbet. Ellers bliver man ikke lukket ind. Det er illustreret herunder:

Det er altså ikke muligt med dette system, som det er beskrevet på brondby.com, at købe billet til andre end sig selv. Systemet har dog en stor svaghed. Det forhindrer ikke potentielle ballademagere i at købe billet til udebaneafsnittet, fordi

    • sæsonkortet er upersonligt
    • der ikke er billede på Brøndby Supports medlemskort
    • systemet ikke registrerer det enkelte kort, som indgår i købsprocessen.

Det vil altså sige, at systemet – hvis det forholder sig som beskrevet ovenfor – ikke forhindrer flere forskellige personer i at købe billet på det samme kort.

Det forhindrer altså i princippet ikke folk med karantæne i at købe billet, hvis ikke de bliver genkendt i shoppen, og så har vi endnu et problem.
Bliver de til gengæld genkendt og afvist i indgangen, har de blot optaget billetten for en medfan, der måske gerne ville ind til kampen på Brøndbys fanafsnit (i tilfælde af udsolgt).

Foto: Robert Hendel

Der er dog flere problemer forbundet med løsningen:
Hvordan forhindrer man folk med karantæne i at købe billet, hvis ikke de bliver genkendt i shoppen? og hvordan får man folk registreret i systemet, hvis de bliver taget i at lave ballade? Vil man tvinge dem til at afgive et fingeraftryk? Og hvad, hvis de først bliver genkendt efter 48 timer? Så er oplysningerne slettet? Hvordan vil man så registrere dem i systemet? Vil man bede dem om at stille op til endnu en fingerscanning?

Systemet har altså reelt ingen effekt – udover signalværdien.

Til gengæld har man kriminaliseret sine egne fans, og det er blevet langt mere besværligt at købe billet for den “almindelige”, ikke-voldelige fan (flertallet). Man vælger dermed at straffe flertallet for mindretallets handlinger.

Det er derfor fuldt forståeligt, at mere end 1000 Brøndbyfans har tilkendegivet, at de kun har én finger til overs for nye billetsystem: den midterste …

Skrevet af

Spred ordet