Fælles udmelding med FCKFC op til Derbyet

Det kom som lidt af en overraskelse for både Brøndby Support og FCKFC, at et derby skulle åbne ballet for Mesterskabsspillet, trods dette så har alle parter arbejdet hurtigt og effektivt. Allerede to dage efter kampprogrammet blev offentliggjort, blev det tilbagevendende dialogmøde således afholdt med deltagelse af fanklubberne, Københavns Politi, Vestegnens Politi samt klubbernes sikkerhedsansvarlige. 

Det er nu fjerde gang, at vi afholder formøde forud for et Derby, men første gang at vi står overfor en indbyrdes kamp efter opgøret i Parken i november måned. Alle aktører i dialogmødet er helt klar over, at sidste derby desværre langt fra sluttede som den fodboldfest et derby bør være. Det blev vi allerede enige om på evalueringsmødet, der blev afholdt d. 13. december, hvor vi grundigt gennemgik de kritikpunkter og fejl der meget beklageligt udløste flere situationer, der burde og kunne have været afværget.

Efter evalueringsmødet i december og især efter optaktsmødet i sidste uge er vi overbeviste om, at alle parter har lært af de fejl, der blev begået, og at alle parter er stålsatte på at finde formlen på afviklingen af en fredelig kamp på Københavnsk jord. Når det kan lykkes to gange i træk i Brøndby, så skal det også kunne lykkes, når adressen på Østerbro lægger græs til den største fodboldkamp i Danmark.

Stadig opbakning til tilbageholdelse af udebanefans – trods problemer sidst
Københavns politi har igen fået tilladelse til at tilbageholde fans på stadion op til en time efter slutfløjtet, som vi har set ved de sidste tre indbyrdes kampe.

Trods store problemer med håndteringen af tilbageholdelsen af fans efter sidste Derby, så bakker vi stadig fuldt op om tiltaget, da vi har oplevet ved kampe i udlandet, at det kan have en stor effekt på at reducere risikoen for ballade til højrisiko-kampe. Tilbageholdelsen kan give politiet bedre arbejdsvilkår og overblik samt give den nødvendige tid til, at fans kan trække væk fra området og unødige konfrontationer lettere kan undgås.

Dette værktøj er dog stadig meget nyt i forbindelse med brug til Derby-kampene i Danmark – og det skal bruges med stor overvejelse. I denne læringsproces med det nye værktøj har det derfor været enormt vigtigt for os at få evalueret og få talt alle fodfejl igennem, så de kan undgås fremover, så vi fortsat skal kunne bakke op om dette værktøj.

Kommunikationen og samarbejde er nøglen til et velafviklet Derby
Vi har sagt det før, og selvom en god kommunikation ikke kan løse alt eller stå alene, så er det en altafgørende faktor, at denne kommunikation virker optimalt, samt at de aftaler der er indgået på møderne, bliver overholdt af alle aktører på dagen, så kampen kan afvikles så gnidningsfrit som overhovedet muligt.

Med møderne føler vi, at der både er kommet et rigtigt godt samarbejde og dermed også en god tillid mellem alle mødets parter. Vi oplever, at møderne foregår med en enorm åbenhed og med en vilje til at se indad og erkende fejl – i en ordentlig tone. Det værende både fra Politiet, men også fra klubberne og os fans. Derfor er det også med stor skuffelse, at vi ser citater fra Politiinspektør Peter Dahl (som ikke har deltaget i møderne) i gårsdagens udmelding om skærpede tiltag til det forestående Derby, hvor der igen lægges en hård retorik for dagen og endnu en gang forsøger at gøre alle fodboldfans til fjenden, på trods af at vi i fællesskab – Politi, klubber og fans, gør alt vi overhovedet kan for at undgå konfrontationer.

Netop Peter Dahls retorik i medierne var et særskilt punkt på evalueringsmødet i december, da vi havde svært ved at acceptere, at blive mødt med forståelse og respekt på møderne, for efterfølgende at se Peter Dahl nærmest angribe fans i medierne og undsige det gode samarbejde, som vi har opbygget med citater som: “Jeg kan konstatere, at der er én dag om året, hvor Brøndby og FC Københavns fans er enige om noget. Og det er dagen efter, at der har været et derby”.

Vi understregede på evalueringsmødet, at den slags kommentarer og retorik modarbejder det, vi forsøger at skabe via dialogmøderne: Et fredeligt derby, hvor fodbolden og stemningen er i centrum, men at vi ikke ønskede at dette skulle blive en kamp i medierne. Desværre lader det ikke til, at Peter Dahl er enig i den tilgang og hans optakt til kampen blev endnu en gang det modsatte af tonen til mødet.

Vi håber dog ikke, at denne skarpe kommunikation er et forvarsel for afviklingen af kampen 2. Påskedag, og vi håber, at Politiet på dagen er deres opgave voksen, og ikke begår de samme fejltrin, som lagde grund for et kaotisk efterspil til sidste Derby, men har fokus på en fredelig afvikling med positiv dialog, som den vi har set udtrykt til formøderne.

Lave anholdelser på trods af kaos efter kampen
Selvom vi oplevede uroligheder efter sidste derby-kamp i Parken, så bider vi igen mærke i, at antallet af anholdelser er lave. På kampdagen blev tre personer anholdt forud for kampen, og politiet foretog yderligere 4 anholdelser efter kampen. Tre af de i alt syv anholdelser var for overtrædelse af fyrværkeriloven samt besiddelse af euforiserende stoffer.

Vi er stadig ekstremt tilfredse med det lave antal anholdelser på en kampdag, især med tanke på at sidste kamp ikke blev afviklet nær så gnidningsfrit som tidligere, men vi er også meget bevidste om, at vi ikke bare kan læne os tilbage og tage det for givet, at det forbliver sådan til derby-kampene.

Derfor skal der igen lyde en klar og tydelig opfordring til, at alle i fællesskab bidrager til et mindeværdigt og fredeligt derby.


Bemærk, at der til dette derby vil være øget fokus på adgangsveje for fans af de to hold:

Brøndbyfans er placeret på D-tribunen og SKAL ankomme og forlade Parken via Gunnar Nu Hansens Plads.

FCK-fans skal anvende Øster Allé, uanset hvilken tribune, man har plads på. Det vil IKKE være muligt at ankomme via Gunnar Nu Hansens Plads. Ved afgang fra Parken efter kampen, skal FCK-fans (både gående og cyklister) forlade Parken ad Øster Allé, og vi anbefaler at gå mod Trianglen. 

Det vil IKKE være muligt for FCK-fans at forlade området via Gunnar Nu Hansens Plads.

Se mere om dette her.

Vi ønsker alle en god kamp.

/FCKFC & Brøndby Support

Læs også Brøndby Support og FCKFCs fælles udmelding efter evalueringsmødet i december 2023.

Skrevet af

Spred ordet