Vi samler op på et år med nye tiltag til Derby

For lidt over en uge siden blev det sidste Derby i sæsonen 23/24 fløjtet af, og vi kan nu se tilbage på den første sæson, efter indførslen af muligheden for tilbageholdelser efter kampene, samt for- og evalueringsmøder mellem de respektive fanklubber, sikkerhedsansvarlige og politi.

Tirsdag var vi til det afsluttende evalueringsmøde på Brøndby Stadion, der få dage forinden, søndag d. 12. maj, dannede rammerne om en af de absolut største fodboldkampe på dansk jord.

Det første år med nye tiltag

Hvis vi skal gøre status over den første sæson med disse tiltag, så er det svært ikke at glæde sig over de resultater, vi har set. Ud af fire indbyrdes kampe, har vi kun oplevet større konfrontationer, fans og politi imellem, til en enkelt kamp i København, hvilket vi efterfølgende har kunne evaluere grundigt og taget ved lære af.

Det har resulteret i tre kampe, hvor vi har set et absolut minimum af anholdelser og nærmest ingen nævneværdig ballade, hverken inden, under eller efter kampen.

Vi ser stadig små fejl i afviklingen og ting der skal udbedres for at få kampdagen til at glide optimalt, men heldigvis er de fleste ting ikke noget der generer den enkelte fan og meget kan relativt hurtigt udbedres på dagen eller ændres til næste gang vi mødes. Kommunikationsvejene fungerer og det er konstruktivt at vi på møderne kan dykke helt ned i detaljen, gennemgå dagen slavisk og få evalueret på selv de mindste ting der måtte være.

Ikke et fejlfrit derby, men meget tæt på

Set gennem fanklubbernes, de sikkerhedsansvarliges og politiets briller, så var derbyet den 12. maj overordnet set endnu et godkendt og fredeligt Derby, der mere eller mindre forløb som det skulle afviklingsmæssigt, helt fra dagene op til kampen, til de sidste fans var kommet godt hjem igen flere timer efter kampens afslutning.

Vores fælles kommunikation forud for kampen var grundig og præcis, både internt og eksternt. Hvilket vi slet ikke kan understrege nok, som værende et af de absolut vigtigste elementer for en god og strømlinet afvikling af højrisikokampe. Vi starter kommunikationen allerede inden billetsalget starter, og slutter den af længe efter kampen er spillet færdig.

F.C. Københavns fans blev dog mødt af kampklædte betjente ved indgangen til stadion, hvilket kom som en overraskelse for mange, inklusive os i fanklubberne. Vi var på forhånd ikke adviseret om kampklædt politi i indgangen, som for mange kan virke utrygt, da kampklædte betjente kan give et stærkt indtryk af, at der er ballade under opsejling.
Betjentene stod med hjelme på og blokerede blandt andet opgangen til øvre tribuneafsnit.

Politiet og de sikkerhedsansvarlige erkendte, at placeringen af betjente foran opgangen var uhensigtsmæssig og forkert, og at betjentene ikke bør være iført hjelme, når der ikke er optræk til ballade. Begge dele er noteret og taget til efterretning. Betjente i indgangen er dog noget, vi ifølge politiet kommer til at opleve mere af, da det blandt andet er et ønske fra Divisionsforeningen, da man i stigende grad oplever trusler, overfusninger og voldelig adfærd over for vagterne i indgangene. Denne information og beslutning ville vi ønske, Divisionsforeningen havde inkluderet os i for længe siden, så vi også her havde haft mulighed for at indgå i dialogen omkring beslutningen, og haft mulighed for at kommunikere det klart og tydeligt ud.

Henimod kampens afslutning oplevede vi desværre igen den kedelige tendens med at smadre toiletter inden man er færdig med at gæste stadion. En meningsløs tendens, som alle parter er meget opsatte på at komme til livs. Til denne kamp var skaderne omfattende, og vandet resulterede blandt andet i, at lyset var gået i trappetårnet, da fansene skulle forlade stadion. Sagen efterforskes, og findes de skyldige, vil de kunne se frem til et alvorligt erstatningskrav, ellers ender regningen hos F.C. København.

FC. Københavns fans oplevede som de første at blive tilbageholdt i hele 48 minutter. Årsagen til den lange tilbageholdelse skal findes flere steder, men politiet påpegede, at vi godt kan forvente længere tilbageholdelse i Brøndby, da de trafikale forhold er en stor udfordring efter kampene. Mange fans tager til og fra stadion i bil, hvilket giver trafikprop ved lyskryds og udkørsel fra stadion. Der opstod yderligere en uventet udfordring, da en bus blev blokeret på ruten til Glostrup station. Politiet brugte derfor tid på at få bussen væk fra ruten, inden fansene kunne lukkes ud.

Vi vil se nærmere på, om der er en mulighed for at kommunikere uventede udfordringer ud til de fans, der bliver tilbageholdt, så alle er informerede, hvis en tilbageholdelse trækker ud.

Alt i alt er vi endnu en gang yderst tilfredse med, at vi igen oplevede et roligt derby med bare tre anholdte, og en afvikling, der tydeligt viser, at det er trygt at tage til fodboldkamp, også selvom der er tale om en højrisikokamp, og medierne gerne vil tegne et helt andet billede.

Vi ser frem til at fortsætte det gode arbejde og dialog i næste sæson, og vi vil fortsat benhårdt og i fællesskab, fans, sikkerhedsansvarlige og politiet, arbejde på, at alle kan få en festlig og fredelig fodboldoplevelse.

Tak for sæsonen 23/24

/Brøndby Support & F.C. København Fan Club

Skrevet af

Spred ordet