Hvad nu, Brøndby IF?

Spred ordet

Nyheden om at Brøndby IF har reddet eksistensen har naturligt nok fået de fleste til at række armene i vejret i jubel. Redningen er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men også kun et skridt.

Forude venter endnu flere og mindst lige så svære skridt, såfremt Brøndby IF atter skal op blandt de bedste i dansk og nordisk fodbold. Og det er der næppe mange der er uenige i at vi skal. Men hvordan vi kommer dertil, er der helt sikkert delte meninger om. I denne blog kommer jeg med min mening om dette vigtige emne.

For at Brøndby IF kan komme videre, er det vigtigt at klubben skaber ro omkring sig. Og ro skabes bedst med gode resultater, der igen skabes bedst med en god plan, der igen skabes bedst med de rette folk på de rette stole i klubben. Og da klubben her og nu næppe er i stand til at levere på et eneste af disse parametre, må de gøre det næstbedste. De må ud og slå fast, at der fortsat venter et langt sejt træk, førend klubben atter kan gøre sig håb om at spille med i den sjove ende. De må ud og slå fast, at det er alvor, når ledelsen over hele linjen trækker sig på den forestående ekstraordinære generalforsamling. For det er der brug for. Den nuværende ledelse har spillet fallit, senest med udgivelsen af en årsrapport der afslørede en fortsat mere end almindeligt svag forbindelse til virkeligheden.

Selv hvis vi bliver oppe, virker klubbens målsætning om top 6 allerede i næste sæson og top 3 i den følgende ikke videre realistisk. Brøndby IF er allerede før næste sæson bagud på point, da vi over en bred kam er dårligere stillet end de fleste af vore konkurrenter. Vi er dårligere besat end de fleste, på de fleste poster. Bestyrelsen, direktionen, administrationen, trænerbænken, udskiftningsbænken, startopstillingen – ingen af disse steder kan vi hævde at være i nærheden af top 6 for nuværende. Og så kan det nok være, at 100 millioner kroner lyder af mange penge. Og sandt er det da også, at 100 millioner kroner, eller blot en del deraf, ville kunne rykke os opad i tabellen, hvis, såfremt og i fald alt flasker sig.

Men Brøndby IF bør vise at man ikke fremadrettet vil satse som set så ofte i fortiden. For netop uigennemtænkte satsninger på sportslig og kommerciel succes har ført klubben ud i det uføre, der indtil denne uge truede med at trække tæppet væk under den. Det er derfor alfa og omega, at klubben signalerer at den vil satse langsigtet med nye, kompetente folk ved roret og ikke mindst, at det skal være slut med økonomisk og organisatorisk rod. Den af Jan Lockhart så højt besungne Dortmund-model er nu, mere end på noget andet tidspunkt i de seneste 4 år, indenfor rækkevidde. Men det kræver udskiftning på alle vitale poster i klubben. Dette er vigtigere end et sats på en hurtig tilbagevenden til dansk fodbolds top. Meget vigtigere. Om så det koster en sæson i den næstbedste række og et par sæsoner yderligere som det tynde øl i Superligaen.

Samtidig bør klubben stå åbent og ærligt frem og fortælle om de økonomiske trusler der fortsat truer klubben. Vi står med en uhørt stribe af kortfristede gældsposter med overskredne forfaldsdatoer. Det er et alvorligt signal at sende, når man ender med at skylde flere millioner til et klubikon som Per Nielsen, en ikonisk organisation som UNICEF og ikke mindst til SKAT. SKAT, der uden at tøve, tidligere har lukket professionelle sportsklubber for klatgæld. Det er simpelthen rystende at vi er nået dertil, og det signalerer at i hvert fald en fjerdedel af de 100 millioner kroner hurtigt kan få ben at gå på.

Oveni den kortfristede gæld, står klubben også med en truende feriepengesag der kan vise sig at koste endnu en fjerdedel af de 100 millioner kroner. Og selvom de enkelte sager kan trække ud i årevis, bør vi have emissionspenge i banken til den dag de enkelte sager tabes, såfremt de bliver det. Det må ikke igen gå ud over driften og de fastlagte planer at vi har den sag hængende over hovedet. Læg dertil at klubben på snart kun guderne ved hvilket år står uden en hovedsponsor. Læg dertil at en truende nedrykning forventes at koste yderligere en fjerdedel af de 100 millioner kroner og at vi selv ved en forbliven i Superligaen ikke kan forvente andet end et minus i årsregnskabet.

De 100 millioner kroner skal derfor ses som et bolværk mod de trusler der lige nu og på kort sigt er rettet mod klubben, snarere end som et offensivt våben der kan bruges til at true andre klubber. Først når vi har elimineret de mest truende gældsposter, og også gerne de, der venter i anden række, kan vi begynde at skue fremad. Og her bør vi starte med at se på det svære underskud der er på alle afgørende poster i klubben. Disse skal besættes, før vi kan begynde at drømme om hæder og ære til det efterhånden noget støvede pokalskab. Og de skal besættes med nye, kompetente folk, der kommer til klubben udefra, med vilje, ambitioner, engagement, underholdning og glæde. Og de skal lægge den plan, der skal trække os op af sølet.

Og mens vi må forvente at de værste udeståender bliver betalt i nærmeste fremtid, må vi vente endnu en rum tid, før vi har en ny ledelse på plads – eller snarere, gøre os håb om at have en ny ledelse på plads. For endnu ved vi ikke hvem der har postet penge i Brøndby IF og hvilken indflydelse de dermed har fået. Dog lader det til at være sikkert og vist, at Benny Winther ene mand i fremtiden kan sætte fansene til vægs på generalforsamlingerne. Dermed ikke sagt at han vil gøre det, men det viser at det langt hen ad vejen er ude af hænderne på os fans at afgøre klubbens fremtid.

Det er derfor vigtigt at vi i de kommende uger og måneder samler os, og skaber så stærk en platform som overhovedet muligt gennem Brøndby Supporters Trust. Kun på den måde kan vi gøre os håb om at have ikke bare en stemme, men en stemme der bliver hørt. Vi kan måske ikke nå en stemme så kraftig, at vi bliver tungen på vægtskålen på generalforsamlingerne. Men vi kan få en stemme så kraftig, at de, der er tungen på vægtskålen, er nødt til at lytte, hvis de fremadrettet vil sikre den ro, der er så vigtig for klubbens fremtid. Og dét er vigtigt, for i de seneste år har fansene vist sig at være de mest fornuftige og realistiske mennesker omkring klubben.

Du kan støtte Brøndby Supporters Trust på flere forskellige måder. Du kan enten melde dig ind, købe en fanaktie, give en fuldmagt til Brøndby Supporters Trust eller du kan synes om deres Facebook-side. Du kan også gøre det ultimative og gøre det hele. Er du medlem af Brøndby Support kan du opgradere dit medlemskab til også at omfatte Brøndby Supporters Trust.

Er du ikke medlem af Brøndby Support, kan du selvfølgelig melde dig ind i Brøndby Support og vælge, at dit medlemskab skal omfatte Brøndby Supporters Trust.

 

Se mere her:

http://www.brondbytrust.dk

http://www.facebook.com/brondbysupporterstrust

Skrevet af

Spred ordet