Mor er ikke sur – mor er skuffet

Spred ordet

Lad det være sagt med det samme. De scener, vi så til sidste uges pokalderby, er uacceptable. Det brugte jeg en hel dagen derpå på at forklare den meget sultne presse.

Jeg følte mig ærligt talt pisset på, og med god grund. For jeg har brugt ufatteligt meget tid de seneste par år – især i 2012 – på at råbe op om, at vi fans skal inddrages i kampafvikling og løsning af de problemer der nu engang er forbundet med fodbold.

Det arbejde har blandt andet bestået i at få derbykampene tilbage til normalen, der indebærer, at både ude- og hjemmefans undgår restriktioner, der ikke vil løse problemerne, men blot besværliggøre tingene for den almene fan.

Og det arbejde blev med ét skudt tilbage til starten af processen, da jeg så mængden af Brøndby fans, der havde bevæget sig ind på banen og ned mod udebaneafsnittet med det ene formål at håne FCK-fansene efter Brøndbys pokalsejr.

For dén episode kan meget vel komme til at ødelægge meget af det gode arbejde, som jeg og rigtig mange andre har lagt i at kæmpe alle danske fodboldfans’ sag.

Der har været utallige møder med klubberne og politiet for at få en forklaring på restriktionerne, og sidenhen på at arbejde hen imod den løsning, vi så i parken d. 21. oktober uden restriktioner. Foruden møder har de involverede fans brugt tid på at udarbejde og diskutere løsningerne.

Jeg har på vegne af Brøndby Support ligeledes deltaget i møder med Justitsministeren i arbejdet med evalueringen af ”Lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder”, og seneste møde blev afholdt i går onsdag den 5. december.

Af og til føles det som et fuldtidsjob at være repræsentant for Brøndby Support i fan- og tribunerelaterede sager, og da billederne fra onsdagens begivenheder rullede over min skærm (for en sjælden gangs skyld var jeg ikke selv på Sydsiden), var jeg klar til at kaste håndklædet i ringen.

Jeg var klar til at lade det hele sejle, for det virker ærligt talt ikke som om, at specielt mange på Brøndby Stadion har sat pris på det arbejde, som jeg og rigtig mange andre Brøndby fans har lagt for dagen – i vores fritid.

Da der så var romerlys i Farum, og det ene endda røg på banen, svandt mit håb ind.

Gør du det igen, får du stuearrest

Klokken var praktisk talt fem i 12, da Brøndby IF og FC Nordsjælland omsider meldte ud, at vi Brøndbyfans var velkomne på Farum Park.

Ligeledes blev det først i foregårs meldt ud, at vi er velkomne i Haderslev, når vi besøger SønderjyskE. Det blev dog først en realitet, da seks personer frivilligt meldte sig som ”på dagen-fankoordinatorer”. De har dermed valgt at tage et stort ansvar på deres skuldre.

For der kan ikke herske nogen tvivl om, at alles øjne lige nu er rettet imod Brøndby IF, Brøndbyfans og vores afsnit i Haderslev.

Der vil blive noteret, diskuteret og løftet et øjenbryn eller to, hvis ikke vi udviser upåklagelig adfærd før, under og efter kampen på fredag.

Der skal ikke være en eneste journalist, politiker, kontrollør, fodbolddommer, sofa-fan, politibetjent, medfan, modfan eller sikkerhedschef, der skal kunne sætte én eneste lillebitte finger på vores handlinger på fredag.

I stedet skal vi alle i fællesskab vise, at vi formår at tage ansvar for at kampen bliver afviklet i ro og mag. Og med det mener jeg naturligvis med en så fantastisk stemning, som det kritisable udebaneafsnit nu engang tillader.

Vi skal vise, at Brøndby fans formår at skabe en fest på tribunen, som ingen kan overgå i Danmark, og det skal ske uden at gå over grænsen for, hvad der er anstændig adfærd.

Der må simpelthen ikke herske nogen tvivl om, at den mindste finger at sætte på vores opførsel vil få flere parter til at lade hammeren falde, og DBU kan formentligt ikke længere forsvare at lade det blive ved en historisk høj bøde alene.

Det er ikke utænkeligt, at de vil tage ”tomme tribuner”-straffen i brug. Noget som vil koste os alle dyrt, både klub og fans. Jeg anslår, at vores klub kan miste millioner på at spille for tomme tribuner. Og er det dét, vi fans ønsker?

Kampen for lovlig pyroteknik er sat på hold

Det har længe været et ønske fra de aktive fans, at pyrotekniske virkemidler som romerlys kunne blive lovliggjort.

Det ønske har Brøndby Support bakket op om, og kort efter den famøse episode i Aalborg, hvor det var FCK’s fans’ tur til at ryge i mediemøllen, meldte vi dette ligeledes åbent ud.

Jeg har til møder med politikere tydeligt udtrykt ønske om dette. Ligeledes har Rasmus Trenskow, der er formand i AaB Support Club (ASC) og Danske Fodbold Fanklubber (DFF), udtrykt dette tydeligt over for Justitsministeriet og til møder med de danske fodboldklubbers sikkerhedschefer.

Arbejdet går langsomt, da meget jord skal gødes først.

Ikke mindst internt i det samlede danske fodboldmiljø, hvor der er stor splittelse om, hvorvidt romerlys skal legaliseres eller ej. Tag blot et hurtigt kig på SSO, hvor der er uenighed om dét emne.

For hver gang et romerlys kastes på banen (eller andre steder), sparkes dette lange arbejde tilbage til start, og hver gang det ikke håndteres forsvarligt, har vores modstandere endnu et argument for, hvorfor det aldrig skal være lovligt.

Min appel herfra lyder derfor:

Tænk dig for fanden om inden du tænder det romerlys, og lad for guds skyld være med at gøre det i Haderslev.

Hvis du vil have legaliseret pyroteknik til fodbold i et eller andet omfang, vil jeg hellere opfordre dig til at kaste dig med ind arbejdet for at lovliggøre det.

Hjælp os andre med at udforme et konkret forslag, som vi kan sendt rundt til alle de interessenter, som kunne tænkes at kunne få indflydelse på en legalisering.

Desværre kan jeg ikke selv være med i Haderslev, da jeg er blevet arbejdsramt.

I stedet lover jeg at stå klar og byde jer velkommen hjem med tre point i Hytten efter kampen, hvor vi slutter sæsonen af med en “lille” fest.

 

De bedste, blågule hilsener fra Sarah Agerklint, næstformand i Brøndby Support

Skrevet af

Spred ordet