Brøndby Support til møde med Justitsminsteren

Brøndby Support har i dag, repræsenteret af Næstformand Sarah Agerklint, deltaget i et møde med Brøndby IF og Justitsminister Morten Bødskov. Baggrunden for mødet er balladen i kampen i første runde af foråret mellem AaB og FC København, som igen fik debatten om problemer i dansk fodbold til at blusse op.

Mødet i dag er det første i en længere møderække, hvor Justitsministeren vil holde møde med FCK og AaB, samt divisionsforeningen og DBU. Brøndby Support deltog på invitation fra Brøndby IF, og vi er glade for at klubben fandt det vigtigt, at også fans havde en stemme og mulighed for at komme med input til dagens møde.

Hold tingene adskilt
Et møde, der for Brøndby Supports udsendte, viste, at debatten fortsat er forplumret af, at man blander æbler og pærer, og dermed ser pyroteknik, vold og hærværk som en og samme ting. Det er ikke fordrende for debatten, at blande de ting sammen. Det er forskellige virkemidler, der skal til for at løse de forskellige problemer, og det er forskellige dele af fankulturen, der står bag. En holdning som tidligere er blevet bakket op af fanforskerne

I Brøndby Support arbejder vi for at legalisere pyroteknik under sikre og lovlige former med inspiration fra det norske pyroteknikforsøg, noget som vi også har fremsat tidligere. Dette synspunkt blev også fremsat på dagens møde.  

Vold og hærværk – nej tak
Vi mener ikke, at vold og hærværk hører hjemme i fodbold. Fodbold skal være en fest for alle, og vi mener, at netop festen bør tage fokus. Vi skal alle i fællesskab være med til at fjerne vold og hærværk fra tribunerne på de danske stadions, samt omkring fodbolden i Danmark. Det er dog vigtigt for os at understrege, at det vil være en proces, og et langt sejt træk der skal til for at løse det. For lad os være ærlige, hvis nogen af os, klubber, politi eller fans, sad inde med en enkelt løsning på dette, så var dette formodentligt allerede sat i værk.

Det er derfor heller ikke en holdbar løsning blot at give politiet magtbeføjelser til at flytte kamptidspunktet, hvis de vurderer, at det er en højrisiko kamp. Tidligere har personer fra det hårde fodboldmiljø udtalt, at det ikke holder dem væk, men snarere har den betydning, at de kommer direkte fra byen. Ligeledes har fanforskerne udtalt, at det ikke er alkohol der er problemet, men hårdere stoffer. De påpeger ligeledes at rykning af kamptidspunktet kan risikere at forværre problemerne, da det i sidste giver de få mulighed for at skabe problemer i byen hele lørdagen og resten af søndagen.

Dialog og fan inddragelse – Ja tak
Det er dog glædeligt, at man er ved at gå bort fra hurtige løsninger, og nu undersøger problemerne til bunds. Vi håber, at det ikke blot er en enlig svale, og at fans i vid udstrækning fremadrettet vil blive inddraget i arbejdet med at finde løsninger. Ligeledes vil vi appellere til, at man også inddrager de danske fanforskere, som har en høj grad af viden og indsigt i både politiets arbejde, og i den danske fankulturs mangfoldighed, og dermed har indblik i, hvor og hvordan man kan sætte ind med tiltag. For der vil formodentligt ikke være en enkelt løsning på problemet, men en række tiltag som klubber, politi og fans skal tage i brug, for at komme problemerne til livs.

Hvad gør de i andre lande?
Vi har tidligere nævnt, at de i Norge har lavet forsøg med at legalisere pyroteknik. Hvis vi kigger mod et af vores andre nabolande, Sverige, – som har en kultur, der minder om vores danske, men også har problemer med vold og hærværk – kan man se, at de her er gået sammen SEF, SFSU og 5 Svenske virksomheder med interesse i svensk fodbold om at løse problemerne, og har startet en kampagne mod vold og hærværk på stadions. Denne kampagne er fulgt af en pulje til støtte for at arbejdet intensivt med løsninger af disse problemer. Løsninger som findes i samarbejde med fans. 

Lad os lade os inspirere af andre lande, men samtidig huske at se på de store billede af tiltag, disse lande har taget i brug for at løse problemerne. Og lad os med det samme understrege at tomme udebaneafsnit absolut ikke er en løsning. 

Skrevet af

Spred ordet