Perpleksiglas i Aalborg

Spred ordet

Endnu en gang har Brøndby IFs fans trukket negative overskrifter og endnu en gang bliver problemerne forsøgt løst henover hovedet på fansene. De, der beskyldes for at lave ballade, er ikke blevet hørt om deres udlægning af sagen. I stedet er man nu i gang med at tage sine forholdsregler alene ud fra AaBs syn på sagen. Og her han man følgende syn på søndagens episode:

”Når fansene står på gelænderet, er de til fare for både spillere og kontrøllerer. Derfor foreslår vi, at der bliver sat plexiglas op, så fansene ikke kan stå der, siger AaB’s sikkerhedschef Poul Andersen til P4.”

Plexiglasset skal sættes op i samarbejde med Aalborg Kommune, der ejer Aalborg Stadion, inden Brøndby IF atter gæster Aalborg den 21. november. Og fra kommunen lyder parolen:

”Det skal ikke være discountløsninger. Et hegn, der skal holde den slags fans inde, skal nærmest være af en kaliber, der også kunne holde elefanterne i Zoo spærret inde.”

Kommunens stadion-ansvarlige, økonomichef Jørgen Smed fra Kultur- og fritidsforvaltningen, mener åbenbart at Brøndby IFs fans er at sammenligne med vilde dyr. Set i forhold til mulighederne for et fremtidigt samarbejde er den sammenlingning måske lidt uheldig, men omvendt må vi medgive at Brøndby IFs fanskare rummer både hyæner og gule drager.

Men Aalborg Kommune er altså villige til at bruge en pæn sum penge på at sikre byens store stadion, uden at have undersøgt alternative løsningsmuligheder. Muligheder der ellers kunne vise sig at være både gratis og lige så effektive og tilmed løse en problemstilling der opstår når man vælger at opsætte plexiglas.

Jørgen Smed udtaler således, at skal tribunerne sikres ekstra, så skal der være tale om løsninger, der er nemme at stille op og lige så nemme at pille ned igen.

”Vi skal næste sommer afholde U21-EM og da har UEFA krævet eventuelle hegn og den slags fjernet. Så vi står med et lidt dobbeltrettet problem i øjeblikket.”

Som jeg ser det er problemet ikke så stort igen. Men man er fra AaB og Aalborg Kommunes side ved at gøre det større. Det er reelt meget begrænset hvor mange der gider tage den lange vej fra Vestegnen til Aalborg Stadion for at lave ballade. Og opstår der endelig ballade har det altid en årsag. Og den årsag kunne man jo prøve at finde og forstå, før man farer ud med bål, brand og plexiglas.

Brøndby IFs fans har i flere sæsoner stået på rækværket i Aalborg uden problemer. Det må man ganske vidst ikke, men man har gjort det alligevel uden det har skabt problemer. Det kan kaldes en erhvervet rettighed og sådanne rettigheder giver man som fan sjældent op uden grund. Og netop den manglende grund var årsagen til den smule problemer der var omkrig spilstoppet i Aalborg i sidste weekend. Da først grunden nåede igennem til nogle af de mere erfarne fans, var disse i høj grad medvirkende til at løse problemet i løbet af kort tid.

Et bud herfra er, at AaB fremadrettet kan løse problemstillingen ved at gribe telefonen og ringe til Brøndby IF og derigennem få de forskellige fans og fangrupper i tale. Modsat hvad der ser ud til at være den gængse opfattelse i Nordjylland, så er det nemlig muligt at føre en fornuftsbetonet samtale med langt de fleste i fanskaren, uanset at der i denne også er nogle, for hvem det er lidt af en sport at udfordre grænserne. Men selv de kommer med fodbolden som førsteprioritet og har ikke nogen interesse i at kampen bliver afbrudt. Dermed er vi nede på at have en meget, meget lille gruppe af fans der kan være svære at overbevise om ret meget – medmindre de bliver det af de fans man har kommunikeret med som ovenfor beskrevet.

Der kan selvfølgelig ikke udstedes garantier mod fremtidige problemer, men mit bud er, at ovenstående vil løse problemet med rækværket i Aalborg langt mere effektivt end plexiglas. I stedet for at opsætte mere hegn og opstille flere grænser burde man se på løsninger der ikke gør sammenligningen af fans med vilde dyr relevant.

I England kom man sidst i 80erne og starten af 90erne til den konklussion at de mange hegn og de evige stramninger af fansenes rammer skabte mange flere af de samme problemer, som hegnene og stramningerne ellers var sat i verden for løse. Englænderne lærte dette på den hårde måde. Det ville være smart om vi i Danmark drog nytte af englændernes erfaringer, i stedet for at insistere på selv at gøre os de samme erfaringer på samme hårde måde.

Eksternt link til DRs nyhed om sagen hvorfra ovenstående citater er taget:

AaB vil spærre udeholds fans inde:
http://www.dr.dk/Sporten/Fodbold/Superliga/2010/07/26/152451.htm

Skrevet af

Spred ordet