Gæstefan: -Levende fankultur

Brøndby Support havde søndag inviteret en udenlandsk fan-observatør fra en Hamburger Sport Verein-fanklub til at opleve og vurdere de gule supporteres præstation i Farum.

Synger hele tiden
-De synger jo hele tiden! Også selvom kampen svinger i kvalitet, og det ikke er lige dramatisk hele tiden. Det er meget imponerende, og sangudvalget virker varieret, selvom jeg kender et par af melodierne fra Hamburg.
Sådan siger Marc Portratz, 39-årig fan af HSV i Tyskland, da Brøndby Support beder ham vurdere supporternes indsats i Farum Park.
-Der er tydeligvis en meget levende fankultur om klubben, og den hårde kerne står tæt samlet midt på tribunen, bemærker han og undres over de høje bøder for affyring af romerlys.
-Det skidt er bare svært at komme til livs, uanset hvor man er, siger han.

Store forskelle
Portratz er klar over de forskelle, der hersker fra Bundesligaen og den danske superliga, og det tager han hensyn til:
-I hamburg er der 57.000 tilskuere til hjemmekampene hver gang. Vi har en ultras-gruppe, der laver gang i den, men slet ikke hele kampen. Mest omkring højdepunkter og andre afgørende tidspunkter. På udebane er vi mellem 3-7.000 pr. kamp. Tænk hvis de gutter der var lige så mange! Hvad synger de egentlig nu?, spørger han, da en af klasikkerne om kærligheden til holdet råbes ud i de grå skyer over banen.

Genkender spillere fra Bundesligaen
Det høje antal af ex-spillere fra Bundesligaen og landsholdsspillere kommer også bag på ham. Thomas Rasmussen, Farnerud og hjemmeholdets Cagara kan han godt huske, men han er uvidende om, at Nielsson, Holmen, Stephan Andersen, Duncan og et par øvrige er inde i landsholdsvarmen i hhv. Danmark og Sverige.
-Man er meget tættere på banen her, end i Hamburg. Det er fordelen ved, at det hele er lidt mindre, mener han og bemærker også de ike-eksisterende køer ved boder og toiletter.

Fysikken i højsædet
På spørgsmålet, hvilke spillere han har lagt mærke til som mulige kandidater til Bundesligaen, peger han på fysiske spillere som Duncan, Nielsson og Bernburg. Duellerne er ikke så hårde og kontante, som i Bundesligaen, men han fremhæver også unge Jens Larsen som et friskt pust.
-Det er sejt, at han som ny spiller spiller op til fansene, siger Marc Portratz, da Larsen pisker armene op foran fansene på tribunen ved et hjørnespark i anden halvleg.

Brøndby Stadion meget større
-Det er ikke den show-event her, som det er på Hamburgs stadion, men i kulden og mørket er det fint, at der er kommet 8.000, og langt de fleste er tydeligvis fra Brøndby, siger han og takker for en interessant eftermiddag.
Næste gang vil han til Brøndby Stadion og gøre sine observationer dér. 
-Det, har jeg hørt, er meget større, både hvad angår fysisk størrelse, tilskuertal, stemningen og intensiteten… 

Skrevet af

Spred ordet